2009. december 2., szerda

(f)ORDÍTÁS

     Már említettem a magisztrálás szót pár nappal ezelőtt. Meg az angol vizsgát is. Az I WILL SURVIVE szám kapcsán jutott eszembe, hogy hogyan is lehetne megoldani a szövegek fordítását... Fordítóprogram biztos van a neten. Hát van. Angol szöveg be - magyar szöveg ki. Ez lett belőle (csak egy kis ízelítő):
and I'll survive I will survive It took all the strength I had not to fall apart kept trying hard to mend the pieces of my broken heart and I spent oh so many nights just feeling sorry for myself I used to cry Now I hold my head up high and you see me somebody new I'm not that chained up little person still in love with you and so you felt like dropping in and just expect me to be free now I'm saving all my loving for someone who's loving me
és I'll túlél Én fog túlél Az vett összes az erő Nekem volt nem darabokra hullik tartott fárasztó kemény megjavítani a darabja törött szívemnek és Én elhasznált oh ennyi éjszaka éppen érzet bocsánat magam Én használt sírásra Most tartok fejem fel magas és látsz engem valaki új Nem vagyok az láncolt fel kicsi személy még szeretetben veled és így te filc szeret csepegés ban és éppen vár engem hogy ingyenes most Vagyok mentés összes enyém szerető valaki who's szerető engem
Na, ebből sem lesz 6-os a fordítóprogram segítségével... De van más megoldás is!!!

az ÁLLAT

       Az emberek szeretik a delfint. Lehet vele játszani, olyan aranyos, szórakoztató, szereti a gyerekeket, értelmi képességei és fejlett szociális szerveződése hasonló a főemlőshöz, barátságos, és a látható agresszivitás hiánya (ha szabadon úszkálhat) még önmagánál is jobbnak mutatja.
Rengeteg nemzetsége van, több faja, változatos mintázata (ha most belemélyedek a tudományba, akkor megcsillogtathatom tudásom: foltos (arc), egyöntetű (vélemény), kontrasztos (ősz-vörös) mintázatú). Ez a mintázat segíti a megkülönböztetésben, és hát el is rejtőzhet a vadász elől. A delfin, mint minden állat, valójában áldozat.
Hangok útján kommunkál. Füttyent, több hangot ismer, és ezeket a hangokat hozzá is rendelhetjük bizonyos viselkedési formáihoz. A kutatók eddig még nem találtak magyarázatot, bizonyítékot a sajátos nyelvtani szabályokra épülő hangok használatára.  
A delfin egy okos állat (vagyis okosabb, mint pl. a pióca). Sokszor többszörösen összetett feladatok elvégzésére is képes. Ám néha az állatidomárok számára is érthetetlen módon nem teljesíti a tevékenységsorozatokat (pedig rengeteget gyakoroltatták vele). Felismeri a szabályokat, de nem mindig tartja be őket. Agykérge barázdált, e tekintetben is a főemlőshöz hasonlítható. De viszont nem minden delfinnek nagy az agya. Hogy miért van ez így, még vita tárgyát képezi. Ugyanúgy az is, hogy miért képes néha tökéletesen teljesíteni, néha meg semmire nem hajlandó. Innen is tudjuk, hogy mégis állatról van szó.
Ha a delfint fogságban tartjuk, valami történik vele. Megváltozik  a viselkedése. Fogságban agresszív, nehezen viseli a kötöttséget. Ilyenkor társa felé fordítja a fejét, kitátja a száját, csattogtatja az állkapcsát. Néha harap, karmol is. A szakemberek egyes delfinek hátán karmolásnyomokat, fognyomokat fedeztek fel. Tisztaságérzete magasfokon van, nem büdös, bár illatfelhőt sem húz maga után. 
Csoportban, meleg éghajlaton érzi magát a legjobban. Társaságkedvelő állat. Természetét nézve meglehetősen nyitott. Párzási rendszeréről meglehetősen hiányosak az ismereteink. Csak annyit tudunk, hogy szexuális aktivitása nem szezonális, télen-nyáron-tavasszal-ősszel, bármikor formában van.