2010. október 18., hétfő

KISÉRETTSÉGI



A mai napom Újvidéken töltöttem. Egy szaktanácskozáson, 240 vajdasági kollégával együtt. A téma pedig a kisérettségi volt. Először próbálkozunk majd vele, de hogy mi lesz a vége... Kiderül. Jelen volt mindenki, aki számít: Jeges Zoltán - oktatásügyi titkár, a minisztérium képviselői, Erdély Lenke - a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, tanárok, igazgatók, érdeklődők... Meg a sajtó képviselői kisezren. A téma érdekesnek ígérkezett. Viszont nagyon titokzatos volt mindenki, hiszen a miniszter úr csak csütörtökön vagy pénteken vagy majd egyszer áll a nyilvánosság elé... 
Összegeznék:
1. Eddig felvételiről beszéltünk, ezentúl kisérettségi lesz a neve. A különbség, hogy az új fogalom az általános iskolában megszerzett tudást összegzi. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a felvételi is.)
2. Marad az anyanyelv és a matematika. Az elkövetkező 4 évben meg majd még lehet, hogy jön hozzá pár tantárgy. Kiderül ez is.
3. Mindenkinek kell kisérettségiznie. Ha tetszik, ha sem. MINDENKINEK. Ha valaki tehetséggondozó gimibe vagy zenedébe szeretne menni, annak még  pluszban felvételiznie is kell...
4. A Mindenkibe a kisegítő tagozatosok is beleszámítanak, a mentálisan sérült gyerekek. Hogy nekik hogyan fog kinézni ez az egész, még senki nem tudja...
5. Akik eddig inklúzió szerint tanultak, szintén tesztelve lesznek, de hogy milyen kritériumok alapján... (Hogy ne ismételjem magam, senki nem tudja...)
6. A legszebb a történetben, hogy még 1 (olvasd: egy) pontot sem kell elérniük a gyerekeknek. Ha 0 (olvasd: nulla) pontja lesz, akkor is kap bizonylatot az elért "eredményéről". Ezek után meg bizonyítványt.
7. A felvételi pontszám marad a 100. 60 pontot a bizonyítvány visz, 20-at a matek, 20-at a magyar kisérettségi (ízlelgetem a szót). Hogy a nulla pont mire lesz elég??? Meg hogy lehet-e azzal négyéves középiskolába bekerülni... Passz.
8. Érdekfeszítve várom a miniszter úr bejelentéseit. Meg a használati útmutatóit... Már nem sokat kell aludni... Vagy mégis?
Világos, mint a vakablak? Balunak is az...