2010. február 28., vasárnap

A FOGTÜNDÉR és a FOGNYŰVŐ manó harca. Ki lesz a győztes?

    Ha most egy körkérdést végeznénk, hogy ki melyik orvostól fél a legjobban, akkor azt hiszem, nagyon sokan a fogorvosra szavaznának. (Én is, pedig barátok vagyunk a dokival.) Mert mikor is látogatjuk meg? Amikor már annyira fáj a fogunk, hogy nem alszunk egész éjszaka… Begennyesedünk, bedagadunk… És már a fájdalomcsillapító sem segít… Sajnos legtöbb esetben mi, szülők vagyunk a hibásak gyermekünk fogorvostól való félelméért. A saját félelmünket ráragasztjuk  a gyerekre is. Nem mutatunk jó példát! Nézzünk szét a környezetünkben: nem egy, nem két, és nem is csak három ismerősünket, barátunkat sorolhatnánk fel, akinek kissé hiányos a fogsora… Vagy kissé sárga, hogy a fekete színt ne is említsük… Hányan tudjuk, hogyan kell szabályosan fogat mosni? És ha tudjuk is, hányan tartjuk be a szabályokat? Mi, szülők vagyunk felelősek minden gyerekünkkel kapcsolatos dologért. Közötte gyermekeink fogainak egészségéért is. Megkezdődött a szisztematikus fogorvosi vizsgálat iskolánkban. Már pár alsós osztály járt a doki bácsinál, az eredmények katasztrofálisak. Az egészségház statisztikai kimutatása szerint a tavalyi vizsgálatokhoz képest megduplázódott a rossz fogak száma… Osztályonként átlagban 1-2 (EGY-KÉT) diáknak nem kell tömni, húzni a fogát. Az állandó fogát! Pedig még fizetni sem kell az iskolásoknak a fogorvosi ellátásért!
      Több gyerek büszkén újságolta, hogy az ő szájában még sosem volt fogkefe, a fogkrém ízét sem érezte még… Most ennek látható (és érezhető) következményei is vannak… Kedves szülők! Hányan érdeklődtek, hogy gyermeküknek hány rossz foga van? Hányan tettek az “ügy” érdekében valamit?     Senkit sem lehet rákényszeríteni, hogy “rendbeszedje magát”… Senkit sem lehet erőszakkal a fogorvoshoz cipelni… De hátha valaki elszégyelli magát… Hogy a nevetése inkább rémísztő, mint derűre fakasztó… Egy felnőtt naponta 62 alkalommal mosolyog! A gyermekek viszont napi 400 alkalommal nevetnek.
     Én reménykedem… Talán lesz egy anyuka, apuka, aki elbeszélget a gyerekével a fogorvosi vizsgálat eredményéről… Vagy közösen elmennek az egészségházba… Vagy talán lesz egy nagymama, aki felhívja unokája figyelmét, hogy fogtündér éljen a gyermek szájában, és ne fognyűvő manó!