2010. január 31., vasárnap

Szent Száva

Ami a héten kimaradt:
     Január 27-én ünnepeljük Szent Száva napját, akit az iskolák védőszentjeként tartunk számon. Szent Száva 1175 és 1235 között élt. Sokoldalú tevékenységet folytatott az egyházi életben valamint a kultúra terén. Sokat tett a középkori feudális Szerbia felvirágoztatásáért állami, kulturális és szellemi szinten. Valójában apja, Stefan Nemanja, nagy szerb zsupán munkáját folytatta, amely az országban uralkodó viszonyok rendezésére irányult. Apja udvarát 18 éves korában hagyta el, a Szent hegyre ment szerzetesnek, ott kapta a Száva nevet. Öt év után apja is belépett a szerzetesi rendbe. Felépítették a Hilandar nevű kolostort, amely a szerb egyház egykori leghíresebb iskolája lett. Később a szerb pravoszláv egyház első érseke lett, ezen kívül diplomata és politikus, író és törvényhozó, irodalom- és művészetkedvelő, egyházi és állami szervező, irányító, kórház- és iskolaalapító. Az 1841. január 13-i törvény rendelete alapján Szent Száva napja kötelező iskolai ünnepély lett.   
Mi is megünnepeltük az iskolák számára kötelező ünnepet. (Tanítás nem volt. Az ünnep az ünnep.) A szerb kultúrában, szerb családoknál a legszentebb hagyomány a slava. Minden családnak van saját szentje, és a szent napján ünnepelnek. Összegyűlnek a családfő házában az egész rokonsággal együtt. Erős a „fiú-kultusz” vagyis magától értetődik, hogy az új családban a férj védőszentjének tisztelete kerül előtérbe (természetes dolog, hogy az asszony is ezt ünnepli a továbbiakban). És a legidősebb fiú viszi tovább a hagyományt. Ha egy család fiú utódok nélkül maradt, a családfő a keresztelői gyertya őrzését, a család gazdaságát, a családi védőszent tiszteletét a vejére is rábízhatja. Tényleg kitesznek magukért: malac, kecske, birka, minden ami szem-szájnak ingere, megtalálható az asztalon... Elmaradhatatlan a kalács, bor, a védőszent ikonja. És ha egyszer meghívnak, akkor a következő évben illik ismét megjelenni, mert elvárják, hogy tiszteletüket tegyük. A családfő fogad bennünket (tapasztalatból beszélek), ajándékot is illik vinni (kávé, ital elég). És érdekesség: nincs meghatározott időpontja a látogatásnak, egész nap mehetnek az emberek, ki mikor ér rá.
    Alkalmi kis műsorral készültünk szent ünnepünk alkalmából, 3 pap (pravoszláv, református, katolikus) áldotta meg iskolánkat. Az iskolának KUM-ja (keresztapja?, mecénása?, védnöke? – általában az utóbbit használom a szövegeimben)  is van. És ajándékot is hozott. Egy laptopot kaptunk (jövő héten már az idegennyelv tanárok igénybe is vehetik...).
     U.i.: a szerb kollégáknak, kolléganőknek szabadnap jár a családi védőszent ünnepén (szerbiai törvény). Ebből sosem volt vita. És a magyar nyelven oktató tanárok is találnak maguknak egy napot az ünneplésre... És ebből sem volt vita.