2009. december 21., hétfő

Mosolyogj...

Én is kaptam... És én mosolyogtam...
Kattints rá!

http://hirek.eso.tv/?code=1854547d5bf3bb7335a77e775ab04e19

Öcsike

     Mi is a szeretet? Magatartásforma. Viszonyulás valakihez. Sokféle szeretet létezik. Hazaszeretet, anyai, apai, szülői, isteni, emberi, állati, igazi, ál, gondoskodó, baráti, testvéri. Van, amikor úgy érezzük, az egész világot szeretjük. Van, amikor meg saját magunkat sem.
    És az is igaz, hogy a családunk adott. A barátainkat meg mi választjuk. De kevés barátság tart egy életen át. A baráti szeretet sokszor fellobban, majd kialszik. És már mi sem tudjuk, hogy miért nem működik tovább… A testvér meg mindig testvér marad. Akkor is, ha sokszor volt “testvérháború” az asztal alatt… Mert sok erő kellett hozzánk. És sok türelem.
     Minden pillanatunk Öcsikével egy érdekes történet.
     Amikor megszületett, nem éreztem magam trónfosztottnak. Nem éreztem azt, hogy engem már nem szeretnek. Hiszen öt évig csak én voltam. És nem jutott kevesebb figyelem rám sem, még ha osztozkodnunk is kellett a dolgokon. Testvériesen feleztünk. Néha ő kapott többet, mert ő a kicsi. Néha meg én, mert megszereztem. Ma is látom magam előtt, amikor 1976 decemberében egy gólya “állt” az előszobában. Papírból volt. Csőrében meg egy levélkét tartott: Megérkezett Öcsike! Szeresd nagyon!
     És én szerettem. Még akkor is, amikor mindig elárult, hogy nem tanulok, meg buli van délelőtt, amikor anyuék dolgoznak, meg hogy cigiztünk, meg hogy éppen kivel beszéltem telefonon… Csak éppen nem tudtam akkor kimutatni.
     És ma eszembe jutottak a gyerekkori szánkózások a nagyhegyen, a nyaralások, a focisikerei, az újévi “koncertjeink”, hogy kamaszkorunkban már nem árultuk el egymást, a búcsú felejthetetlen hajnala, a pesti kiruccanások, majd a szegediek, a U2 folyamatos hallgatása, barátnői sorozata, hogy mennyi ideig vártam, hogy bemehessek én is a fürdőszobába, hogy vannak közös titkaink…
     De jó, hogy van. Még ha messze is. Mert tartozunk valahová. Egymáshoz. És ez egyfajta biztonságérzetet ad. Hogy van. Hogy vagyunk egymásnak. Hogy gondolunk egymásra. És hogy számíthatunk egymásra. És most, a születésnapján nem tudom megszeretgetni. Pedig szívesen megtenném…