2010. május 28., péntek

ELBALLAGTAK...

Valami hasonlót mondtam a ballagó diákoknak útravalóként. (Mert természetesen a végleges variációt nem mentettem le, és még a színpadon is hozzátettem ezt-azt.):
Kedves Nyolcadikosok! Elsősorban Titeket szeretnélek köszönteni, hisz ez a nap rólatok szól! Köszöntöm szüleiteket, nagyszüleiteket, mindazokat, akik miattatok jöttek el, az osztályfőnököket, a tanító néniket, a meghívott vendégeinket, iskolánk valamennyi munkatársát, tanulóját, minden kedves jelenlévőt.
Ünnep a mai nap. A Ti ünnepetek. Sokat gondolkodtam azon, hogy mit is mondjak Nektek útravalóként. Tegnap megnéztem a főpróbát, ahol hallottalak énekelni, búcsúzni benneteket. És eszembe jutott, amikor még kicsi elsősök voltatok, azután eszembe jutott a táborozásotok, a csínytevéseitek, a versenyeredményeitek. Sokat változtatok az elmúlt 8 év alatt. Komolyodtatok, értetek, igazi kis felnőttek lettetek. Elárulom azt is Nektek, hogy a tanárokkal beszélgetve megállapítottuk, hogy nagyon jó generációt oktathattuk, nevelhettük személyetekben. Kreatívak, önállók, aranyosak, rendesek, kedvesek, tisztelettudók vagytok, egy olyan generáció, akiket példaként állíthatunk a fiatalabbaknak. Mindig számíthattunk rátok, ha kellett, szemetet szedtetek, ha kellett, iskolát szépítettetek, ha kellett összefogtatok, voltatok valakik, valakikért.  
Gyorsan elmúlt ez a 8 év.  Tudom azt is, hogy minden teremhez, minden folyosóhoz, minden eldugott sarokhoz fűződik egy-egy szép emléketek. És higgyétek el, mi, akik oktatni, nevelni próbáltunk benneteket, sok mindent hallottunk, sok mindent láttunk. Veletek együtt örültünk minden sikereteknek, örömötöknek, átéreztük fájdalmatokat, bánatotokat.  
4 évvel ezelőtt, akkor még tanárként azt mondtam Nektek, hogy tekintsetek úgy az iskolára, mintha ez lenne a munkahelyetek. A munkátok pedig a tanulás. Láttam, követtem, becsületesen megküzdöttetek a feladatokkal, helytálltatok minden téren. És azt is mondtam Nektek, hogy amikor sok házi feladatot kaptok, amikor felelések sorozata kezdődött, hogy tudom, alig várjátok, hogy befejezzétek a nyolcadikat, hogy elmenjetek innen. Most mégis azt látom, hogy nem mindegy. Nektek sem mindegy. Meghatottan ültök, álltok, és figyeltem, többeteknek többször is könny szaladt a szemébe. Hiányozni fogtok. Hiányozni fog, hogy a folyosón nem jöttök velünk szembe, nem álltok a tanári előtt, nem jöttök hozzám újabbnál-újabb ötletekkel… az ablakoknál, nem ültök a folyosón... Nem csak mi adtunk nektek, hanem mi is kaptunk tőletek sok mindent. Kedvességet, őszinteséget, szeretetet, erőt a további munkánkhoz.   
Kedves Anyukák, Apukák, Nagyszülők!
Azt hiszem, szép ajándék látni azt, hogy gyermekünk eljutott valahova, tudni azt, hogy a sok szeretet, szigorúság, odaadás nem volt hiábavaló, megérte. Úgy érzem, hogy azért, amilyenek lettek ezek a fiatalok, s amilyen lesz az életük, abban közös a felelősségünk.
És mindannyian azt szeretnénk, hogy megálljátok helyeteket továbbra is.
Ez a hét a búcsúzás hete volt. Búcsúztatok tanáraitoktól, diáktársaktól, a „kicsiktől”, az iskolától. Nehéz volt az osztályfőnök számára az utolsó csengőszó, amikor végignézett az osztályán, és eszébe jutott, hogy milyenek is voltatok akár 1 évvel ezelőtt is, mennyit változtatok, mit ért el veletek az évek során. Ismét kirepült egy generáció, akiket a tanító nénik tanítottak meg írni, olvasni, ők ismertettek meg benneteket az iskola házirendjével, munkaszokásokat alakítottak ki, anyukátok helyett anyukáitok voltak. Sose felejtsétek el őket. 
Kedves Tanító  nénik, Tanárok!
Nehéz, de örömteli feladat volt az itt álló ballagó diákokat idáig eljuttatni. Milyen gyorsan eltelt ez a 8 év, de időnként mégis milyen hosszúnak tűnt 1-1 nap, 1-1 hét. Nem csak nekik, nekünk is… Köszönöm a tartalmas, türelmes, következetes munkát, köszönöm mindazt a törődést, szeretetet, aggódást, amit 8 év alatt nálunk kaptak a diákok.  
Szeptembertől már más lesz minden. Szeretnénk büszkék lenni rátok, örömmel hallgatni, olvasni újabb és újabb sikereitekről. Kívánom, találja meg mindegyikőtök azt a hivatást, munkát, amit igazán szeretne! Váljatok tudósokká, jó szakemberekké, legyetek sikeres sportolók, dolgozzatok becsületesen, és soha ne feledkezzetek meg arról, honnan indultatok, hol vannak a gyökereitek!     
Jó volt veletek dolgozni, küszködni, veszekedni.
Kedves nyolcadikosok, kívánok a mai napra jó szórakozást, sikeres felvételizést, szüleiteknek sok örömet gyermekükben. Köszönöm figyelmeteket, figyelmüket!   
Az idén is több diákunk kapott különdiplomát, ezen kívül nyilvános dicséretben is részesítettük azokat, akik kiváló eredményeket értek el egyes tantárgyakból.   
Erre a számra vonultunk be a színházba. Mikor megtudtam, hogy Szandi énekli, meglepődtem. Nem biztos, hogy szeretem. Sőt! De ott, a színházban, én is meghatódtam, amikor a felálló emberek előtt elballagtunk...