2010. május 25., kedd

Nosztalgia

     30 éve halt meg Tito Elvtárs. Amire emlékszem, az az, hogy május 4-én az utcán játszottunk. Anyu komolyan ránkszólt, hogy befelé, meg hogy csöndben legyünk. Nem igazán értettem, hogy akkor most mi is van, hiszen alig fél évvel azelőtt tettem le a pionírfogadalmat, lettem pionír, a suliban pioníróránk, pionírvezetőnk volt, minden osztályban Tito képe függött, hatalmas becsben tartottam a a kék sapkát az ötágú csillaggal, meg a pionírkendőt. Valahol anyuéknál ma is megtalálható. Már tudtam énekelni, hogy Druže Tito mi ti se kunemo... És még évekig minden egyes iskolai fellépésen elénekeltük az Od Vardara do Triglava című dalt...
     Megszakadt a Crvena Zvezda - Hajduk focimeccs, ekkor közölték a hírt. Mindenfelé zokogó embereket mutattak a tévében, majdnem millióan vettek részt a temetésén, több mint száz ország magasrangú küldöttsége képviseltette magát, államfők, hercegek, királyok tették tiszteletüket. A XX. század legnagyobb temetése volt.
     Azután még évekig vártuk a stafétát, sötétkék szoknyában, fehér ingben, teljes felszerelésben.   Nem szakítottuk meg a hagyományt. A sportolók, az arra érdemesek vitték, mekkora megtiszteltetés is volt szaladni vele... Végigjárta egész Jugoszláviát, több tízezer kéz fogta, több százezer ember "üdvözölte". Mi meg az énekkarban énekeltünk, meg dobáltuk a virágot, meg titkon arra vágytunk, hogy mi is egyszer megfoghassuk a számunkra elérhetetlen stafétát. Azután május 25-én, Tito születésnapján, az Ifjúság napján néztük a belgrádi közvetítést, a több tízezer fellépő táncát, „szlettjét”. 
   Házi olvasmányként Tito gyerekkoráról olvastunk, partizánmeséket dolgoztunk fel. 7. osztályban megnéztük szülőhelyét Kumrovecban, Horvátországban, ez volt az osztálykirándulásunk, majd mentünk Zágrábba, a pionírvárosba, ahol a többi pionírral barátkoztunk... És voltunk Begrádban, a Virágházban, Tito sírjánál, ahova ma is rengetegen látogatnak el. Meg néztük a partizánfilmeket, fújtuk a neretvai meg szutjeszkai csatát történelemórán. De szép is volt! Ma is emlegetjük az osztálytalálkozókon, hogy a mi gyerekeink már sajnos nem juthatnak el se Szlovéniába, se Horvátországba, se Boszniába, egyik régi tagköztársaságba sem általános iskolás osztálykirándulás keretében... Mert a szerbiai oktatásügyi törvény értelmében külföldre nem vihetjük a diákokat. 
     30 évvel Tito halála után, 20 évvel Jugoszlávia szétesése után, még mindig van stafétavivés, igaz, már nem akkora pompával, felhajtással.  És a jugonosztalgia is még él az emberekben…

TABLÓK



Készek a tablók is! Pénteken ballagás!
8.a
8.b
8.c

8. kisegítő tagozat