2010. november 28., vasárnap

AJÁNDÉK

Egy ajándék akkor jó, ha szívből jön, ha személyes, ha meglepő, és ha évekig tartó maradandó élményt jelenthet. Remélem, sikerült szívből jövő, személyes, meglepő, és évekig maradandó élményt adni békésszentandrási barátainknak ünnepükön, Szent András napján.
A katolikus szentmisét megsirattam. Nem is értem, hogy miért kell nekem mindig picsognom más templomokban. De olyan jó volt hallgatni a prédikációt Szent András életéről. Az okosságáról, a bölcsességéről. Szívmelengető volt. Reménykeltő. Arról ne is beszéljek, hogy az atya a blogomról is szólt. Pozitív értelemben. Valójában ott kezdtem picsogni. Azután meg jött minden sorban. Rengeteg jó élmény ért. És nem csak engem, hanem az egész kis különítményt. Megerősítettük a testvértelepülési megállapodást. És Békésszentandrásnak Simonyifalva is testvértelepülése lett. Közös, háromoldalú együttműködési megállapodásra is sor került... A kis falu iskolaigazgató bácsija is jelen volt, jót beszélgettünk. És fontos megemlítenem: tornatanár szabadidejében…
3 ajándékkal érkeztünk, mint a mesebeli királyfi (idézet Bálinttól, a Helyi Közösség Tanácselnökétől). Igaz, útközben nem tudtuk eldönteni, ki legyen a küldöttség vezetője, ezért mindenkinek jutott feladat. Először is vittük a hegyesi földet. Itt épp én szerepeltem a fotósok kereszttüzében. Egy emlékhely van a faluban, melyet a trianoni események 90. évfordulójára adtak át, és a nemzeti Összetartozás Emlékpark elnevezést kapta. Ide szórtam a hegyesi földet, melyben őseink, az ő őseik is nyugszanak.
És még mellette ott hagytuk az idézetet is: Barát nélkül nem menny a menny sem, s barát nélkül mit ér a föld?
 (Fotósok kereszttüzében...)
(simonyfalvi és kishegyesi föld...)
Második ajándékként érkezett a zászló. A hegyesi zászló, amiért az előző vezetés nem jött el. Az újak meg örömmel fogadták. Még egy könnycsepp is kicsordult. Most épp nem nálam.
A harmadik ajándék meg a néptánccsoportunk volt. A Rizgetős válogatott társasága megmutatta, mit tud. Még ha gond is volt a hangosítással, meg zenekaruk sem volt, hatalmas tapsot kaptak.
(photo by Polgármester és Fityke)
Mi is megkaptuk kis ajándékaink. A birkapaprikás a helyi postás készítésében, a régi ismerős arcok, Tünde, Gyöngyi, Juli, mindenki, akiket szeretünk és viszontszeretnek, új arcok, Olasz, akit valamiért mindig Orosznak hívok (hiába, Magyarországhoz az oroszok jobban kapcsolódnak…), a festőművész úr, Lóránt János Demeter holland feleségével, egy kézfogás, és nem utolsósorban az emberi szó, mindennél többet jelentett. Isten éltessen Szentandrás!