2010. január 11., hétfő

a FŐNYEREMÉNY

A hétfő megint teltházas volt. Három hét után mindenkinek volt mondanivalója. Közben a kirándulásokra is kiírtuk a pályázatot, érkeztek az utazási irodák képviselői az árajánlatokkal, meg az is ma derült ki, hogy a mester bácsinak holnap lesz az utolsó munkanapja. Mégis elismerték az előző munkahelyén az éveket, és pillanatok alatt kitaláltuk azt is, hogy holnap 9-kor búcsúztatót szervezünk a tiszteletére. Rengeteg ismerősömnek van ma szülinapja, rájuk is jutott a figyelmemből... Több problémát is orvosoltunk pedagógus nénivel meg a könyvtáros nénivel, ami nem igazán publikus... Vagyis nem szeretnék beszélni róla. Sokak sajnálatára, többek örömére beszüntettem a dohányzást az irodámban... A két „rötyögős útitársnőm” tájékoztatott a Magyar Kultúra Napjára szervezett rendezvény előkészületeiről, meg kiderült az is, hogy ki hol töltötte a szilvesztert...
És Ani néni még porszívót is nyert. Stílusosan. A takarító néninek porszívó jár. Örült is neki nagyon. De nyert még tortadíszítőt, hajszárítót meg egy rakás étolajat is. Szerencsés keze van. És az is eszembe jutott, hogy én azért nem nyerek soha, mert nem is játszok. Nem veszek tombolát, nem fizetem be a lottót, nem kaparom le a sorsjegyet, az újságokból sem küldöm be a szelvényeket... Esélyt sem adok magamnak. Középiskolában, a valószínűségszámításnál jutott el az agyamig, hogy kb. egy a negyvennégy-millióhoz az esély egy lottó ötösre. És mégis van, akiknek sikerül. Azt is azért előre sejthetjük, ha leülünk kártyázni vagy társasjátékozni, hogy ki lesz a nyertes. És az is tény, hogy a szerencsés kezű kártyázót, aki mindig nyer, olyan természetesen fogadjuk. De ha egyszer veszít, azt egy ideig emlegetjük neki...  Vagyis jó sokáig.                     
Bár gyerekkoromban engem húztak ki a Magyar Szó sorsolásán. Az volt a feladatom, hogy kihúzzam a főnyereményt. De valamiért nem voltam jelen (nem is érdekelt annyira a dolog?), és Apu végezte el helyettem a megtisztelő feladatot. És egy hegyesi embert húzott ki, aki külföldi utazást nyert... Meg azt hiszem, egyszer nyertem egy könyvet is valahol. De ismerek kis falunkban olyan nyerteseket is, akik már autót is kaptak, meg úgy többször hallani, hogy „rájuk jár” a szerencse, mindig jut nekik ez-az. De hát ők játszanak is.
Én meg lehet, hogy azért nem kísértem a sorsot, mert már az enyém a főnyeremény?