2010. január 24., vasárnap

RETROJÁTÉKOK

Szerintem, kevés ember van a világon, aki nem gyűjtött semmit, akinek nem volt valamilyen hobbija. Gyerekkorunkban mit is gyűjtöttünk? Szalvétát, bélyeget, jelvényt, matricát, színészek, együttesek képeit, képeslapokat (jó is jött földrajz órára később), illatos levélpapírt (mert mi még írtunk kézzel levelet), rágós képet, zsebnaptárt, örökírót, kulcstartót, bögrét... És cseréltünk folyamatosan. Ma is anyuék őrzik a szekrény felső polcain dobozokban gyermekkorom gyűjteményeit. Senkinek nincs lelke kidobni, és sosem lehet tudni, hogy mire is lesz jó...
 
            Meg gyűjtöttük még a kislemezeket is, meg a kazettákat, meg a pöttyös és csíkos könyveket. Azokat is cserélgettük, mindannyian meghallgattuk, elolvastuk.
            És folyamatosan kint lógtunk az utcán. És alig lehetett bennünket összeszedni sötétedéskor. Kézmosás, vacsora, fürdés, és már aludtunk is. Mindennel tudtunk játszani, ami a kezünkbe került. Klikkereztünk a piactéren, várat építettünk az árokban, kártyáztunk a bunkerban, kiütőcskéztünk, fociztunk fiúk-lányok együtt, „gumiztunk”. A gumit vittük a suliba is, versenyeket is szerveztünk. Kétféle „gumizásunk” volt. Az egyik, amikor a kezünkön "gumiztunk". Az érdekesen feltett “gatyamadzagot” kellett ügyesen átvenni a másik kezéről, és más alakzatba tenni, amit aztán a másik szintén átvett és átalakított, és így tovább... Második variációban a lábunkra raktuk a gumit, ketten, szemben egymással. A harmadik meg ugrált, hol bele, hol ki, terpesztett lábbal. És a végén meg páros lábbal rá kellett ugrani a gumira. És ennek is volt több variációja.
És nem unatkoztunk, mint a mai gyerekek. Meg stresszesek sem voltunk, meg ki sem közösítettünk senkit. Meg pszichológushoz sem hordtak bennünket. És olyan normális volt, hogy koszos kézzel ettük az almát, ott, kint az utcán, körbeülve. Rengeteget szaladtunk, zavarócskáztunk, ipiapacsoztunk, bicikliztünk. A szüleink annak idején igen olcsón megúszták a játékvásárlást.
Manapság meg annyiszor hallom, hogy anya, mit csináljak? Unatkozom. (Van egy ilyen könyv is: Unatkozom! Mit csináljak?) Komám mondaná erre, hogy unatkozni nem bűn. Szabad. És amikor a mai gyerekeknek beszélünk a kisfricskáról, meg a nagyfricskáról, meg hogy mi, a hatvanas-hetvenes évek gyártmányai, hogy is csináltuk régen, csak néznek ránk értetlenül. Éppúgy, mint mi annak idején a sárpuska meg a csutkababa hallatán. Meg el sem tudtuk képzelni, hogy nem volt tévé, mosógép, meg fürdőszoba káddal és forró vízzel a bojlerból. De szerencsére, Márkék is felfedezték az utca örömeit (bánja is pár pokrócom!), várépítésben, fociban, lassan minden "retrojátékban" profik...
És mennyire nem örültünk, amikor azt mondták a felnőttek, hogy addig örülj, még gyerek vagy. Mert minek kellett volna örülni? Hogy tanulni kell folyamatosan, meg házit csinálni, meg ellenőrzőre készülni? De be kell vallani (szörnyű dolog!), hogy igazuk volt. Jó volt gyereknek lenni!
(A Süsü, a sárkányban a Nevenincs királyt is csak a szalvétagyűjtés érdekelte.)