2010. február 11., csütörtök

DÖBBENET - A MAGYAR RÁKELLENES LIGA REKLÁMFILMJE

     Sosem titkoltam, hogy szeretem a gyerekeket. Azt sem, hogy mindenkit megsajnálok (a nem gyerekeket is, mert próbálom megérteni, hogy ki, miért és mit tesz, meg senki nem tehet róla, hogy hova születik...).  Szerveztünk az iskolába is gyűjtést beteg gyerekeknek, felnőtteknek, ingyen is mehettek a rászorulók kirándulni, kinek, mi kell, segítünk... Sokszor elég egy jó szó is... És nagyon jó az együttműködés a civil szervezetekkel, községi szervekkel, mindenki segít, ahol tud. Legyen szó ingyenes uzsonnáról, ingyen tankönyvekről, füzetekről, ruháról, gyógyszerről, játékokról, pénzről, felszerelésről. A Női Fórum a kelebiai testvértelepüléssel épp egy pályázatot nyert, 34 kisdiák utazhat pár napra Magyarországra májusban...
   És most láttam egy reklámot a tévében. És nem is tudtam, hogy most mi is van. Elsőre nagyon megdöbbentem. Azután azt gondoltam, hogy ez nem az, amire gondoltam, meg hogy félreértettem valamit. Megkerestem a YouTube-on. Hát az, amire gondoltam. Nem értettem félre.
    A Magyar Rákellenes Liga figyelemfelkeltő reklámfilmjéről van szó. „Aki megszületik, meg fog halni... de nem közömbös, mikor és hogyan.” Tény.  De szülőként nem tudom elképzelni, hogy a lányom szerepeljen ebben a reklámban. Hogy belefeküdjön a koporsóba. Pedagógusként meg no comment. És a szülei is ott állnak a sír körül? Pénzért mindenre hajlandók? Mit érezhettek magukban? Belegondoltak, hogy milyen érzés is lehet ez valójában? Láttam már én is édesanyákat, akik elveszítették gyermeküket. Ők biztosan nem vállalkoznának semmi pénzért ilyenre. És mit érezhetnek azok a gyerekek, akik történetesen küzdenek a gyilkos kórral, és épp kórházban vannak? És ha csak az a mondat marad meg bennük, hogy én is meghalok? És hogy nincs értelme a küzdelemnek? Tudom, hogy fontos, hogy odafigyeljünk a dolgokra. Tudom, hogy fontos a célja. Tudom, hogy segítségre van szükség. Tudom, hogy pénzre is. Sok pénzre. Meg hogy az embernek döbbenetre, botrányra van szüksége. De azért ezt a tündéri kislányt leengedni a sírba… Talán mégsem kellett volna. Rémálom!
Én is támogatom a rák elleni harcot. És minden tiszteletet, kalapemelést megérdemelnek azok az emberek, akik önkéntesen, saját szabadidejüket feláldozva segítenek.
De azért elbeszélgetnék azzal a jóemberrel, aki kitalálta a reklám koncepcióját, a szülőkkel, akik gyereküket befektették a koporsóba… Megkérdezném, hogy egyáltalán, hogyan is jött az ötlet? Ültek, beszélgettek, és akkor bevillant, hogy milyen jó is lenne eltemetni egy gyereket? 
Összegzem: kegyetlenül felháborodtam. És erre a filmre nem hiszem, hogy van normális magyarázat. Nem tudna senki meggyőzni, hogy ez így a jó. Hogy ez így a helyes.