2010. február 17., szerda

UTÓZÖNGE

Ez a 1oo. bejegyzésem. Szólhatna akár az ünnepről is. De nem arról szól. Az államiság napja már elmúlt, nem is dolgoztunk hétfőn. Tegnap meg kedd volt, piaci ünnep felénk. Nálam ez kimaradt. Szóval ünnep ide, ünnep oda, el kellett múlnia egy kis időnek, hogy megírjam, mi bántja a lelkem. Hogy ne hirtelen felindulásból zúdítsak rá mindenkire mindent.
Szombaton nagy örömmel írtam a Valentin-napi eseményekről. Hogy milyen jó volt nézni a gyerekek örömét, hogy mindenki jól érezte magát, hogy mennyire lelkesen készültek diákok, tanárok egyaránt. A fényképek is ezt bizonyítják. És miközben vasárnap a busójáráson voltunk, ahol elüldöztük a telet, hétfőn megdöbbenve hallottam, hogy a vasárnapi szentmise témája a Valentin-napi disco volt. „A buli.”
Nehogy valaki azt higgye, hogy vallásellenes lennék. Nem. Nem vagyok. De az is tény, hogy az atya egyre sűrűbben kiborít. És eddig mindig hallgattam. Hallgat mindenki, mert a gyereke, unokája hitoktatásra jár, elsőáldozó lesz vagy bármálkozó, esetleg házasodni készül vagy keresztelőre. Meg valahol az egyház (és nem csak az egyház)  tanítása szerint az egymás megbecsülése, a tolerancia, az idősebbek tisztelete, különböző emberek elfogadása, a megbocsájtás illendő. Hallgattam akkor is, amikor leveleket írt, hallgattam akkor is, amikor Belgrádba mentünk a bíróságra, mert kéri vissza a kézilabdapályát (az iskolás gyerekek használják tornaórákon) meg a könyvtárat meg az Ifjúsági Otthont (a Helyi Közösség tulajdona most). Ez mind  régen az egyházé volt. De most meg állami. Nem én vagyok a hibás, hogy nem kapja vissza, hanem majd kárpótolják valamivel. És ezt is a szentmisén másként mesélte el, meg imádkozásra szólította fel a híveket, hogy még mi a tárgyaláson voltunk, imádkozzonak, hogy ismét egyházi tulajdon legyen. De a Jóisten nem hallgatta meg az imákat, és papírt kaptam arról, hogy marad az iskola tulajdonában. Nem érzek emiatt örömöt. De valahol így kellett ennek lennie. Az egyház meg kapjon kárpótlást, pénzt, földet, bármit. Mert az övéké volt. És nekünk sem kell a másé.
És egy pap legyen jóságos. Kedves. Szeresse az embereket. A gyerekeket, az időseket. A szegényeket, a gazdagokat. Az elesetteket. Nézzen az ember szemébe, értse meg a gondokat, örüljön más örömének, segítsen, ha kell. Ne szidjon, ne kiabáljon. Van olyan szó, hogy megbocsájtás, feloldozás. Működjön együtt mindenkivel. Közös célja a kishegyesieknek, hogy legyen egy normális kápolnánk, hogy legyen valahol a temető környékén esetleg egy WC, víz, normális út. Emberi körülmények egy temetésre. Tudom, egyházi tulajdon a temető. Tudom, sokba kerül a fenntartása. Tudom, mindenki a saját területén építkezzen. De vannak pályázatok, amiket ki kellene használni. Segítene az Önkormányzat, a Pasztorális Tanács, segítenének a vállalkozók, segítenének a hívek, vannak jó emberek Hegyesen. 
Én örömmel jártam hitoktatásra, templomba. Rajzoltunk, játszottunk, beszélgettünk, tanultunk. Ma meg... Biztos, nagyon fontos, hogy az óvodás gyerek tudja a Miatyánkot, meg az Üdvözlégyet, a reggeli és esti imát, elsőben a Dicsőséget, meg a Hiszekegyet, másodikban a 1o parancsolatot (de ha egyszer nem érti egy 8 éves, hogy mit jelent a ne paráználkodj, meg hogy a felebarátod feleségét ne kívánjad), az Öt parancsolatot meg a Hét parancsolatot, meg harmadikban az Úr angyalát. Fontos. Egyezem. Mindenhol vannak törvények.
Meg az is igaz, hogy nem a pap miatt járunk szentmisére. Hanem magunk miatt. De egyre kevesebben vannak/vagyunk. Pedig a templom a megnyugvás helyszíne. Zokogtam már én is pár szép gondolaton... 
Szóval, visszatérve, hogy miért is írtam mindezt le. Mert a vasárnapi szentmisén elmesélte, hogy milyen erkölcstelenség folyt a disco-ban Valentin napon, meg ötödikesek csak a bulizáson törik a fejüket, meg hogy a 13 évesek söröztek, meg mi minden folyt ott. Megjegyzem, „csak a buli, a buli, a buli a lényeg” 18-2o óráig tartott. Megjegyzem, hogy nem hogy alkoholt, hanem még üdítőt sem árultak. Megjegyzem, a tanárok azért voltak sokan, hogy mindenre odafigyeljenek, hogy a gyerekek ne szaladgáljonak ki-be, az ajtó is zárva volt. És imádnivalók voltak az ötödikes ikerlányok piros masnival a hajukban, jó volt nézni a mosolyt, a kedvességet, az örömet. Én egyáltalán nem érzem sem erkölcstelennek, sem felháborítónak a Valentin-napi discot. Sőt! Nem tudom, de a szentmisén jó lenne a jót keresni. A dolgok pozitív oldalát nézni. Lelkierőt adni. Megnyugvást. Boldogságot.
Abba is belegondoltam, ha most én lennék felsős. Ötödikes. Szüleim elengednének az Ifibe, mert mindenkit elengednének az osztálytársaim közül. Legkésőbb fél 9-re haza is érnék. Elmesélném, milyen jól éreztem magam, milyen jót táncoltam. És anyukám a vasárnapi misén végighallgatná, hogy milyen szörnyű dolgok történtek, meg alkohol, meg buli. Elengedne legközelebb is? Kinek hinne?  Remélem, elengedne. És remélem, nekem hinne.