2009. december 15., kedd

Mostan fehér hópelyhekkel álmodom...





     Csoda érkezett a magasból. Egy olyan csoda, melynek milliárdnyi változata van, melyből nincs két egyforma, melyre semmilyen szabály nem vonatkozik, mely folyamatosan átalakul, és senki nem tudja miért… Tényleg csoda. Onnan fentről. Ugyanaz az alakzat, mégis más. Minden hópehely más. És belepett mindent. A háztetőket, az utakat, a fákat, az iskolákat, az embereket. Engem is. És nem ugyanabból az anyagból varrták a hótakarót. Darabokból állt össze. Milliónyi véletlenből. Pedig amikor az autóról söpörtem le, nagyon is egésznek tűnt. Egységesnek. Hidegnek. Pedig sok-sok önálló hatszögletű hókristály találkozásának eredményét láthattam. Majd érezhettem az arcomon, a kezemen. És belül, már valami édeset éreztem. És már nem volt hideg.
    Még ott fönt, a felhőkben, a kristályocskák nem tudhatták, mi vár rájuk a nagy úton. Hogy a páratartalom, a hőmérséklet, a légmozgás, a különböző viszonyoktől függően milyen alakot vesznek fel. Hogy nagyobbak lesznek, vagy apróbbak, hogy hova tartanak. Hogy ki találja meg őket. Hogy ki örül meg nekik, és ki tapos rögtön rájuk. És engem is megtaláltak. Engem is beleptek. 
     És akarok még sok hókristályt, dalban, versben, prózában, vagy csak úgy, és kellene még sok száz és ezer, és kellene még aztán millió... És el nem unnám, egyre-egyre nézném, szünös-szüntelen. És oly boldog lennék, édes Istenem...