2010. szeptember 10., péntek

A NAP


Kineveztek a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságába. Az első gyűlésen nem voltam jelen (akkor ismerkedtem a zombori nagyfőnökkel), ma viszont megjelentem. Együtt mentünk a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökével. Legalább valakit ismertem. Őt sem nagyon, de ahogy elnézem, sűrűn-sűrűn utazgatunk majd együtt. Lesz idő az ismerkedésre. És megállapítottuk, hogy tetszik nekünk ez az egész. A Bizottság 18 tagból áll, jófejek, mindenkinek az a célja, hogy javítson az oktatásügy helyzetén. A mai maratoni gyűlésen (bár azt mondták, hogy gyorsan fejeztünk) sok okos dologról beszélgettünk, döntöttünk. Iskolaigazgatók kinevezése, véleményezése, iskolaszéki tagok kinevezése, 15 főnél kisebb létszámú tagozatok megnyitására vonatkozó kérelmek elbírálása… Az MNT-nek véleménynyilvánítási joga van az igazgatókról azon iskolák esetében, ahol kevesebb, mint 50%-ban folyik magyar nyelven a tanítás. És előzetes jóváhagyási joga van az igazgatókról azokban az iskolákban, ahol többségben magyar nyelven tanulnak a diákok.
A tankönyvek nem megjelenése a legnagyobb gond. Szegény nyolcadikosok, aki érettségi előtt állnak, nem igazán kaptak tankönyvet. Szerb nyelven sem jelentek még meg, a magyarról meg ne is beszéljünk… Elég nagy gond, hogy nincsenek. De igyekszünk tenni az ügy érdekében… Majd kiderül… És amik vannak, abban is lehet hibát találni. Érettségi a tervezett 4 tantárgy helyett „csak” matematikából és anyanyelvből lesz. És még ezt sem tudni, hogy hogy néz ki. Szerintem fölösleges bohóckodás az egész, semmi értelme nincs, a 20 pontból eddig 1 kellett. Hogy mennyi kell az idén, az még rejtély.
Azután szó volt a szerb mint nem anyanyelv kérdéséről is. Botrányos, hogy akár Hegyesen is mennyire nem beszélik a felnőttek a nyelvet. A gyerekek meg pláne nem. Szörnyű a tanterv, a tankönyv, nem is lehet belőle tanítani. Tanulni sem igen. Elkészült egy tanterv tervezet, hogy legyen két típusú könyv: A és B változat. Attól függően, hogy ki hogy beszéli a nyelvet. Mert nem mindegy, hogy ki milyen környezetben él, mennyit hallja, használja a szerbet. És nem sok országban van ilyen: a gyereknek 4 nyelvet kell tanulnia a 8 év alatt. Kötelező a magyar, a szerb, az angol, és még ráadásként a német. De az is jó kérdés, hogy a nyolcadik osztály befejezése után, melyiket beszélik a legjobban…
A reggelem különben vidáman indult az eső ellenére. Szakmai megbeszélés kávé mellett kedves emberekkel. Ment minden, mint a karikacsapás. Jó kis csapatmunka volt az egész mai napom. Köszönet érte. Nálam sütött a Nap.