2010. szeptember 4., szombat

Munkaszombat


Első munkaszombatunk az idei tanévben. Minisztériumi rendelet. És munkaszombat még szeptember 18-a, január 29-e, február 19-e, május 7-e és 28-a, június 11-e. Ha én lennék a nagyfőnök, akkor egy héttel tovább járnánk inkább iskolába, nem itt szombatoznánk… De hát engem nem kérdeznek. Meg elképzeltem, hogy az utolsó tanítási napon – szombaton – micsoda felelések lesznek… Főleg a délutáni váltásban… Erről ennyit. Viszont van őszi szünet (október 29. – november 2.), téli (december 24. – január 14.) meg tavaszi (április 22. – május 3.), és a leghosszabb, a nyári szünet. A nyolcadikosok május 30-án fejeznek, ballagni meg június 3-án fognak. Ez a mostani terv. Ha nem jön közbe valamilyen vírus. Olvastam már az új szuperbaktériumról. Ki tudja, merre kószál majd az iskolaév alatt…
Délután meg tortát sütöttem. És amikor kész lett, azon gondolkodtam, hogy én miért nem tudok szép kalácsot készíteni. Megint ronda, de finom a végeredmény. Amikor a boltba egy „bombica” rumot vásároltam, többen megnézték a kosaramban. Láttam a tekintetekből, hogy mit gondolnak.
Szóval a recept a következő (saját kreáció): 7 tojás (ennyi volt a házban) fehérjét felvertem 1 vaníliás cukorral, meg két kanál cukorral (Márk stílusosan a feje fölé is rakta, hogy jó-e már. Nem kellett hajat mosnia. Jó volt.) A tojássárgákat szintén két kanál cukorral kevertem habosra (nagymamám mindig azt mondta, hogy addig kell keverni, még fokhagymaszagú nem lesz – bár bevallom, sosem éreztem még), pörköltem közben 20 deka mogyorót, ezt ledaráltam, a sárgájához kevertem felét, és még 4 kanál lisztet is hozzátettem. Mivel ezt így túl sűrűnek találtam, egy fél deci víz is került bele. Ja, meg 1 sütőpor. Sütőpapír a formába, lerni 180 fokra már előre melegítve, és 20 perc alatt tökéletesre is sült. Félbevágtam. Az aljára a következőt öntöttem: fél deci rumot fél deci vízzel és 4 kanál Nesquick kakaóporral felforraltam. Mindezt csak azért, mert a család feje nem szereti a száraz dolgokat. Biztos, ami biztos alapon, megkentem még Nutellával is. Egy vaníliás puding (megfőzve persze) került a Nutella tetejére. Majd jött a felvert tejszínhab, ebbe belekevertem a megmaradt pörköltmogyorót. Gondoltam, jöhet már a piskóta másik fele. Megint egy kis Nutella, majd a tejszínhabos mixem. És a végén csúnyának találtam. 6 kanál cukorból pörköltcukrot gyártottam, ezt mintákba foglaltam. Érthető ez? És ez lett belőle: