2010. november 21., vasárnap

VÉRTURIZMUS


Már többször is írtam a Vöröskeresztről. A humánus emberekről, akik segítenek másoknak, másokon. Azért, hogy mások is élhessenek. Mindezt ingyen, csak úgy önzetlenségből teszik. És ez volt a lényege. Eddig. Még meg nem találta valaki ebben is az üzleti lehetőséget. A bizniszt, ahogy felénk mondanák. Mert hát ha valaki bajban van, semmilyen pénzt nem sajnál, hogy segítsen gyerekén, szülein, rokonán, ismerősén… Hallhattunk már emberkereskedésről, szervkereskedésről, de nem igazán jellemző nálunk a dolog. Hogy kopogjam le…
Azután hallottam egy pár hónappal ezelőtt, hogy a Vajdaságból, a községünkből is toboroznak embereket, akiket Ausztriába visznek. És még fizetnek is az utazásért. Mindenféle összegeket emlegettek, 10 eurótól 200 euróig. Ennyibe kerül a vérplazma.
És most néztem az egyik kereskedelmi csatorna műsorán, hogy Magyarországról is szállingóznak az emberek az osztrákokhoz. Egy új kereseti forrásról van szó: Vérturizmus. Hirdetik az újságokban, szájról-szájra terjed a hír. Megdöbbentett a történet, hogy heti háromszor lehet menni, és még karácsonyi akció is van. Ha valaki addig tízszer fordul, akkor plusz pénzt is kap. Ez a karácsonyi ajándék. És nem számít, hogy van egy szabály, hogy milyen időközönként lehet vért adni. Meg piramisjátékra is emlékeztet engem a dolog. Be is lehet szervezni embereket. Mint az Avonhoz, az Oriflame-hez, az Amway-hez. És akkor jár a bónusz. Fejpénzt kapnak minden beszervezett ember után a beszervezők.
Valamilyen kiszolgáltatottságot is érzek. Azok az emberek, akiknek továbbtanulásra, akiknek a mindennapi kenyérre, a villanyszámlára kell a pénz, minden lehetőséget megragadnak, hogy valahonnan előteremtsék a szükséges anyagit. És eltűnik az önzetlenség, megjelenik a fejekben a kérdés, hogy hát hülye vagyok én ingyen vért adni, ha adhatok úgy is, hogy fizetnek érte… Embereken segíteni mindig jó. Hát ha még fizetnek is érte! Érdekeltté válik a véradó, a létfenntartás része lesz. És a gazdag országok, akik megtehetik, hogy fizetnek, fizetnek is. És a szegény emberek, akiknek sikerül kijutniuk a mesés Nyugatra, mennek is.
Kérdeztem is a helyi Vöröskereszt elnökét, hogy mit lehet tenni az ügyben. Mondta, hogy semmit. Legális a dolog. Mindenki azt csinál a vérével, amit akar.
És mindenkinek igaza van a történetben. Igaza van az osztrákoknak, mert megtehetik, hogy fizessenek, akkor meg, miért ne tennék. Igaza van a véradónak, mert így tud egy kis mellékest keresni. Igaza van az Önkéntes Véradók Egyesületének, mert szerintük az önzetlenség, a humánum, az emberiesség veszik így el, és ők nem tudnak fizetni, nem is ez a szervezet célja.
Jogilag rendben van a dolog. És etikailag? 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése