2010. április 10., szombat

VIGYÁZZ, KÉSZ, FŐZZ!

LIMARA Virtuális Kulináris Játékra hívta olvasóit. Ami nem verseny, ahol nincs győztes, ahol nincsenek nyeremények. Mégis sokan „játszották” már végig...
Témaként a gabonaféléket határozta meg. Bár van kenyérsütőgépem, meg sütöm is a kenyeret, meg sok kenyérreceptet lestem el tőle, mégsem kenyérrecepteket küldök. Ahhoz képest eléggé sokat fejlődtem, hogy amikor férjhez mentem, az Öcsikémtől kaptam egy könyvet: Szakácskönyv kétbalkezeseknek...
A hajdináról sokan nem hallottak még. Pedig még falunkban is lehet kapni a bioboltban!  Egészséges is, finom is. Mivel szeretjük a gombát, sikere is lett...
Gombás hajdina
Hozzávalók:
1 nagy pohár hajdina
20 dag gomba
2 nagy csésze víz
1 póréhagyma
vaj
só, bors, vegeta ízlés szerint

Elkészítés: Megmosom és összevágom a gombát (azért vágom nagyobbra, hogy látható legyen, mert Márk így szereti), kicsi vajra teszem. Pár percig kevergetem, majd felöntöm vízzel. Amikor forr, beleöntöm a hajdinát, sózom, borsozom, vegetázom, és alacsony hőmérsékleten addig főzöm fedő alatt, ameddig kásaszerű masszát nem kapok. Az apróra vágott póréhagymát vajon megpirítom. Ráöntöm a hajdinás-gombás „keveréket”, pár percig összefőzöm, és már tálalom is. Aki szereti, tejfölt is tehet bele!
Gombás sült köles
Hozzávalók:
15 deka köles
25 deka gomba
1 kis fej vöröshagyma 
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
só, bors, vegeta - ízlés szerint
víz a főzéshez köles 1:2,5
1 tojás
1,5 dl tej
10 deka reszelt sajt
vaj
Elkészítése:
A kölest belerakom a csészébe, megmérem, hogy mennyi vízre is van szükségem hozzá (2 és félszer annyi víz kell). Felteszem főzni, sózom, borsozom, vegetázom. Amikor felforr, elkapcsolom alatta a villanytűzhelyet, a födőt félig teszem csak rá, és hagyom még egy 15-20 percig „pihenni”. Vajon pirítom az apróra felvágott fokhagymát, hagymát, majd hozzáadom a felszeletelt gombát. Amikor elpárolog a gomba „leve” sózom, borsozom.
Egy kis tálkában összekeverem a tojást, a reszelt sajtot (pl. Gouda) és a tejet.
Tűzálló edényt kivajazok, beleöntöm felét a kölesnek, következik a gombás-hagymás mix, majd ismét köles. A tetejére pedig ráöntöm a tojásos-sajtos  masszát. Előmelegített sütőben 200°C-on 25 percig sütöm.
Rántott hús mellé tökéletes, de csak úgy magában is finom!
Cukkini hajócska
Hozzávalók:
2 nagyobb cukkini
100 ml köles
250 ml víz
1 póréhagyma
kevés szalonna
50 ml növényi tejszín
kevés olívaolaj
mozzarella ízlés szerint – de lehet bármilyen reszelt sajt is
só, bors, vegeta ízlés szerint 
Elkészítés:
A kölest a vízzel felteszem  főzni, sózom, borsozom, vegetázom. Amikor felforr, elkapcsolom alatta a villanytűzhelyet, a födőt félig teszem csak rá, és hagyom még egy 15-20 percig „pihenni”. Hosszában félbevágom a cukkinit (de padlizsánnal is nagyon finom!), kivájom a közepét – csónakocskákat készítek, megkenem olívaolajjal, és előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütöm (sütőpapíron). Az apróra vágott szalonnát kicsit megpirítom, ráteszem a picire vágott póréhagymát és kb. 15 perc múlva az összedarabolt cukkini belsejét is. Sózom, borsozom, majd mikor megfőtt, elpárolgott a cukkini leve, hozzáadom a kölest és a növényi tejszínt.  A csónakocskákba teszek egy kis mozzarella sajtot, majd a köleses masszát. 25 percre visszateszem a sütőbe. Amikor kész, a tetejére ismét mozzarella kerül. Ez elolvad, és már tálalható is!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Carrie írta...

Hű, de éhes lettem... Nagyon jól néznek ki! Ügyes vagy!

Névtelen írta...

Köszönöm a nevezést, csodásak a receptek! :)

Megjegyzés küldése