LIMARA Virtuális
Kulináris Játékra hívta olvasóit. Ami nem verseny, ahol nincs győztes,
ahol nincsenek nyeremények. Mégis sokan „játszották” már végig...
Témaként a
gabonaféléket határozta meg. Bár van kenyérsütőgépem, meg sütöm is a kenyeret,
meg sok kenyérreceptet lestem el tőle, mégsem kenyérrecepteket küldök. Ahhoz
képest eléggé sokat fejlődtem, hogy amikor férjhez mentem, az Öcsikémtől kaptam
egy könyvet: Szakácskönyv kétbalkezeseknek...
A hajdináról sokan
nem hallottak még. Pedig még falunkban is lehet kapni a bioboltban! Egészséges is, finom is. Mivel szeretjük a
gombát, sikere is lett...
Gombás hajdina
1 nagy pohár hajdina
20 dag gomba
2 nagy csésze víz
1 póréhagyma
vaj
só, bors, vegeta ízlés szerint
20 dag gomba
2 nagy csésze víz
1 póréhagyma
vaj
só, bors, vegeta ízlés szerint
Elkészítés: Megmosom és összevágom
a gombát (azért vágom nagyobbra, hogy látható legyen, mert Márk így szereti),
kicsi vajra teszem. Pár percig kevergetem, majd felöntöm vízzel. Amikor forr,
beleöntöm a hajdinát, sózom, borsozom, vegetázom, és alacsony hőmérsékleten
addig főzöm fedő alatt, ameddig kásaszerű masszát nem kapok. Az apróra vágott
póréhagymát vajon megpirítom. Ráöntöm a hajdinás-gombás „keveréket”, pár percig
összefőzöm, és már tálalom is. Aki szereti, tejfölt is tehet bele!
Gombás sült köles
Elkészítése:
A kölest belerakom
a csészébe, megmérem, hogy mennyi vízre is van szükségem hozzá (2 és félszer
annyi víz kell). Felteszem főzni, sózom, borsozom, vegetázom. Amikor felforr,
elkapcsolom alatta a villanytűzhelyet, a födőt félig teszem csak rá, és hagyom
még egy 15-20 percig „pihenni”. Vajon pirítom az apróra felvágott fokhagymát,
hagymát, majd hozzáadom a felszeletelt gombát. Amikor elpárolog a gomba „leve”
sózom, borsozom.
Egy kis tálkában összekeverem a tojást, a reszelt
sajtot (pl. Gouda) és a tejet.
Tűzálló edényt kivajazok, beleöntöm felét a
kölesnek, következik a gombás-hagymás mix, majd ismét köles. A tetejére pedig
ráöntöm a tojásos-sajtos masszát.
Előmelegített sütőben 200°C-on 25 percig sütöm.
Rántott hús mellé tökéletes, de csak úgy
magában is finom!
Cukkini hajócska
2 nagyobb cukkini
100 ml köles
250 ml víz
1 póréhagyma
kevés szalonna
50 ml növényi tejszín
kevés olívaolaj
mozzarella ízlés szerint – de lehet bármilyen reszelt sajt is
100 ml köles
250 ml víz
1 póréhagyma
kevés szalonna
50 ml növényi tejszín
kevés olívaolaj
mozzarella ízlés szerint – de lehet bármilyen reszelt sajt is
só, bors, vegeta ízlés szerint
Elkészítés:
A kölest a vízzel
felteszem főzni, sózom, borsozom,
vegetázom. Amikor felforr, elkapcsolom alatta a villanytűzhelyet, a födőt félig
teszem csak rá, és hagyom még egy 15-20 percig „pihenni”. Hosszában félbevágom a cukkinit (de
padlizsánnal is nagyon finom!), kivájom a közepét – csónakocskákat készítek,
megkenem olívaolajjal, és előmelegített sütőben 200°C-on 30 percig sütöm (sütőpapíron).
Az apróra vágott szalonnát kicsit megpirítom, ráteszem a picire vágott
póréhagymát és kb. 15 perc múlva az összedarabolt cukkini belsejét is. Sózom,
borsozom, majd mikor megfőtt, elpárolgott a cukkini leve, hozzáadom a kölest és
a növényi tejszínt. A csónakocskákba
teszek egy kis mozzarella sajtot, majd a köleses masszát. 25 percre
visszateszem a sütőbe. Amikor kész, a tetejére ismét mozzarella kerül. Ez
elolvad, és már tálalható is!
Jó étvágyat!
2 megjegyzés:
Hű, de éhes lettem... Nagyon jól néznek ki! Ügyes vagy!
Köszönöm a nevezést, csodásak a receptek! :)
Megjegyzés küldése